Archive for the 'Υγεία-κοινωνία' Category

Η στενή σχέση που δημιουργεί ο πατέρας με το παιδί του, όσο αυτό είναι ακόμα βρέφος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί προβλήματα συμπεριφοράς στη μετέπειτα ζωή του, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Βρετανοί ερευνητές παρατήρησαν περίπου 200 οικογένειες και ανακάλυψαν ότι τα παιδιά των οποίων οι πατεράδες αφιέρωναν χρόνο σε αυτά, ενώ ήταν ακόμα 3 μηνών, εμφάνισαν πολύ λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς όταν έγιναν 1 έτους.

Ο συσχετισμός ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα ενασχόλησης του μπαμπά και τα λιγότερα μετέπειτα προβλήματα συμπεριφοράς ήτανισχυρότερος στα αγόρια. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι τα αγόρια είναι πιο ευαίσθητα στην επιρροή που δέχονται από τον πατέρα τους, ήδη από πολύ μικρή ηλικία.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν οι πατεράδες που είναι πιο απόμακροι και ασχολούνται λιγότερο προκαλούν πραγματικά προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, αλλά με την έρευνα αυτή αυξάνεται η πιθανότητα οι πρώιμες αυτές αλληλεπιδράσεις να παίζουν σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα του παιδιού», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Paul Ramchandani.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι το πιο κοινό ψυχολογικό ζήτημα των παιδιών, και εκφράζονται με διάφορους τρόπους κατά την διάρκεια της εφηβείας και της ενήλικης ζωής, όπως οι μέτριες σχολικές επιδόσεις, η παραβατική συμπεριφορά, η δυσκολία απόκτησης φιλικών σχέσεων και η κακή πνευματική και ψυχική υγεία, λένε οι ειδικοί.

Τα νέα αυτά ευρήματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια των πατεράδων να προσεγγίζουν τα παιδιά τους ήδη από την βρεφική ηλικία μπορεί να βοηθήσει στο να μην εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Όπως επισημαίνει ο Ramchandani «εστιάζοντας στους πρώτους μήνες του μωρού είναι σημαντικό, καθώς αυτή είναι μία σημαντική περίοδος για την ανάπτυξή του και το μωρό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον του. Ένα τέτοιο ερέθισμα είναι και η ποιότητα της γονικής φροντίδας και αλληλεπίδρασης».

Και καταλήγει: «Όπως γνωρίζει ο κάθε γονιός, η ανατροφή των παιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η έρευνά μας σκοπό έχει να ενισχύσει την άποψη ότι ο ρόλος των γονιών είναι σημαντικός ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια της ζωής του παιδιού και μπορεί να επηρεάσει, θετικά ή αρνητικά, την μετέπειτα ανάπτυξή του».

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν στοχεύει η έρευνα αυτή να παρουσιάσει μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος στο ζήτημα της επαφής των πατεράδων με τα μωρά τους.

Πηγή: Babycenter.com

Παρατείνονται οι διαδικασίες της γήρανσης σύμφωνα με έρευνα

Ερευνητές μελέτησαν το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής στις αναπτυγμένες χώρες και δείχνουν ότι οι διαδικασίες της γήρανσης θα συνεχίσουν να παρατείνονται. Περισσότερα από τα μισά μωρά που γεννιούνται σήμερα σε εύπορα νοικοκυριά αναμένεται ότι θα ζήσουν ώς τα 100 τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις του προσδόκιμου ζωής.

Η ανάλυση του προσδόκιμου ζωής και της ποιότητας της ζωής στις μεγαλύτερες ηλικίες δείχνουν ότι οι διαδικασίες της γήρανσης θα συνεχίσουν να παρατείνονται. Χρησιμοποιώντας δημογραφικά μοντέλα, επιστήμονες υπολόγισαν πως το μέσο παιδί που γεννήθηκε το 2007 στη Βρετανία μπορεί να περιμένει ότι θα ζήσει ώς τα 103, ενώ στην Ιαπωνία ώς τα 107.

Ειδικοί κάνουν τις παραπάνω προβλέψεις στο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης «Τhe Lancet» που κυκλοφόρησε χθες, αφού εξέτασαν τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες. Επισημαίνουν ότι στη διάρκεια του 20ού αιώνα καταγράφηκαν στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες τεράστιες αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής, που αντιστοιχούν σε πάνω από 30 χρόνια. Τα ποσοστά θνησιμότητας στις χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, όπως η Ιαπωνία, η Σουηδία και η Ισπανία, δείχνουν ότι ακόμη κι αν οι συνθήκες της υγείας δεν βελτιωθούν, τα τρία τέταρτα των μωρών θα ζήσουν ώς τα 75 τους. Αν συνεχιστούν οι παρούσες τάσεις, οι περισσότεροι απ΄ αυτούς που γεννιούνται σε εύπορες χώρες από το 2000 και μετά είναι πιθανό να γιορτάσουν τα 100ά γενέθλιά τους.

Ο Κάρε Κρίστενσεν του Δανικού Κέντρου Έρευνας για τη Γήρανση στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, λέει ότι η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής από το 1840 δεν δείχνει να επιβραδύνεται, ενισχυμένο από τις ιατρικές προόδους και από τη βελτίωση της διατροφής και των συνθηκών ζωής. «Οι άνθρωποι που πεθαίνουν πλέον σε πρώιμη ηλικία είναι τόσο λίγοι ώστε δεν περιμένουμε σημαντική βελτίωση στις πιο νεαρές ηλικίες.

Οι βελτιώσεις θα αφορούν τη μεγαλύτερη ηλικία, χάρη στις τεχνολογικές προόδους, για παράδειγμα στα φάρμακα και στην κινητικότητα, αλλά και χάρη σε προόδους μη τεχνολογικές, όπως το να παραμένουν οι ηλικιωμένοι στην ενεργό κοινωνία», δήλωσε. «Και αυτό θα απαιτήσει κάποια σκέψη. Αν έχεις ανθρώπους που κρατούν πολύ υψηλές θέσεις μέχρι μια πολύ μεγάλη ηλικία, τότε πρέπει να εξασφαλίσεις ότι με κάποιο τρόπο θα μπορείς να διοχετεύεις νέο αίμα». Ωστόσο το μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Journal of Ρopulation Αgeing», οι Σάρα Χάρπερ και Κένεθ Χάουζ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρουν πως στις αναπτυγμένες χώρες το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά μέσο όρο τρεις μήνες κάθε χρόνο εδώ και 160 χρόνια. Όμως επισημαίνουν ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροβιότητα του ανθρώπου είναι πολλοί και αναρωτιούνται, για παράδειγμα, αν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου η παχυσαρκία είναι πραγματική επιδημία, το προσδόκιμο ζωής μπορεί να μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες. «Άλλοι κίνδυνοι στις πλούσιες χώρες είναι η κακή διατροφή, η απουσία φυσικής άσκησης και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», αναφέρουν οι Χάρπερ και Χάουζ.

Οι Άγγλοι ερευνητές υπενθυμίζουν επίσης ότι το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει ανάλογα με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Όμως και σ΄ αυτό το σημείο τα πράγματα δεν είναι προφανή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην επιθεώρηση «Πρακτικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών» (ΡΝΑS) δείχνει ότι στη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ που έπληξε το 1929 τις ΗΠΑ, το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών έκανε ένα αναπάντεχο άλμα. Πέρασε από τα 57 χρόνια το 1929 σε λίγο πάνω από τα 63 το 1932.

Αντιθέτως είχε μειωθεί σε περιόδους ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης πριν από το Μεγάλο Κραχ και την περίοδο 1936-37. Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη, τους Χοσέ Ταπία Γρανάδος και Άνα Ντίες Ρου, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αυτό μπορεί να εξηγείται από την πτώση της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού λόγω της ανεργίας καθώς και από τη μείωση της βιομηχανικής ρύπανσης.

Με μια ματιά

● Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών εξακολουθεί να μειώνεται στις πλούσιες χώρες.

● ΤΟ 1950, η πιθανότητα να ζήσει κάποιος από τα 80 ώς τα 90 ήταν 15% για τις γυναίκες και 12% για τους άνδρες. Το 2002 τα ποσοστά αυτά ήταν 37% και 25% αντιστοίχως.

● ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά καταφέρνουν να διατηρούν την ποιότητα της ζωής τους παρά την αύξηση της συχνότητας χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

● ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ των ανθρώπων με αναπηρίες μειώνεται- στην προκείμενη περίπτωση, ανάπηρο θεωρείται το πρόσωπο που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας καθημερινές δραστηριότητες, όπως να ντυθεί και να φάει.

● ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ των ανθρώπων που διατηρούν την ανεξαρτησία τους είναι παρόμοιο μεταξύ των ηλικίας 92-93 ετών και των ηλικίας 100 ετών.

Πηγή: ygeianews.gr

Acta Pædiatrica (Maria Petersson) – 28/2/12 9:21 μ.μ.

Abstract

Aim:  The relationship between depression in adolescents and vitamin D was studied in a case-series which included effects of vitamin D supplementation.

Methods:  Serum 25OH vitamin D (25OHD) levels in 54 Swedish depressed adolescents were investigated. Subjects with vitamin D deficiency were given vitamin D3 over three months (n=48).

To evaluate well-being and symptoms related to depression and vitamin D status the WHO-5 well-being scale, The Mood and Feelings Questionnaire (MFQ-S), and a vitamin D deficiency scale were used.

Results:  Mean serum 25OHD in the depressed adolescents was 41 at baseline and 91 nmol/L (p<0.001) after supplementation. Basal 25OHD levels correlated positively to well-being (p<0.05). After vitamin D supplementation well-being increased (p<0.001) and there was a significant improvement in seven of the nine items in the vitamin D deficiency scale; in depressed feeling (p<0.001), irritability (p<0.05), (p<0.001), tiredness (p<0.001), mood swings (p<0.01), sleep difficulties (p<0.01), weakness (p<0.05), ability to concentrate (p<0.05) and pain (p<0.05). There was a significant amelioration of depression according to the MFQ-S (p<0.05) Conclusion:  This study showed low levels of vitamin D in 54 depressed adolescents, positive correlation between vitamin D and well-being, and improved symptoms related to depression and vitamin D deficiency after vitamin D supplementation. © 2012 The Author(s)/Acta Pædiatrica © 2012 Foundation Acta Pædiatrica

Παρά τα νέα επιστημονικά δεδομένα

Μελίνα Τσέλιου

Ενώ σε άλλες χώρες οι καισαρικές δεν ξεπερνούν το 20% των γεννήσεων, στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 44% στα δημόσια νοσοκομεία και το 56% στα ιδιωτικά μαιευτήρια.

Την ώρα που νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια για τους κινδύνους που κρύβει η αμετροέπεια στις καισαρικές, και παρά την καλπάζουσα κρίση, η λεγόμενη “βιομηχανία” των καισαρικών εξακολουθεί να αναπτύσσεται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με επίσημη μελέτη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, τα στοιχεία της οποίας δημοσίευσε και η Καθημερινή της Κυριακης, οι καισαρικές ενώ σε άλλες χώρες δεν ξεπερνούν το 20%των γεννήσεων, στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 44% στα δημόσια νοσοκομεία και το 56% στα ιδιωτικά μαιευτήρια. Και αυτά τα νούμερα παραμένουν παρά τις συνεχείς επισημάνσεις ιατρικών εταιρειών ανά τον κόσμο με πληθώρα επιστημονικών δεδομένων ότι η καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών για το μωρό.

Νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποία παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Μητρικής και Εμβρυϊκής Ιατρικής, κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου. Σε δείγμα 2560 νεογνών από τα οποία κάποια γεννήθηκαν με καισαρική και κάποια όχι φάνηκε ότι εκείνα που γεννήθηκαν με καισαρική πριν την 34η εβδομάδα είχαν 30% πιθανότητα να αναπτύξουν Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η μη ολοκληρωμένη ανάπτυξη των πνευμόνων και η επικίνδυνη ταλαιπωρία για το μωρό. Για αυτό και κάθε μητέρα που πρόκειται να γεννήσει πρόωρο βρέφος πριν την 38η εβδομάδα κύησης λαμβάνει προληπτικά ενέσιμη θεραπεία για αναπνευστική δυσχέρεια.

Σαφώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου η καισαρική κρίνεται απαραίτητη για την προστασία του εμβρύου ή/ και της μητέρας. Η συζήτηση όμως πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε για ποιο λόγο συνεχίζουμε να έχουμε υψηλά ποσοστά καισαρικών στην Ελλάδα. Και τι χρειάζεται η Ελληνίδα μέλλουσα μαμά για να πεισθεί ότι το δημόσιο νοσοκομείο με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο που εφημερεύει, όταν έρθει η ώρα της να γεννήσει, θα της προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης σε αυτήν και στο παιδί της;

Μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά όταν δεν υπήρχε φάρμακο για όλα

Oι γιαγιάδες γνώριζαν πολλές πρακτικές εφαρμογές για να απαλύνουν τον πόνο, χρησιμοποιώντας συνήθως υλικά που είχαν μέσα στα ντουλάπια τους ή στον… κήπο τους. Τα γνωστά σε όλους μας «γιατροσόφια» μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά με σκοπό να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε έναν πόνο, πριν πάμε στο γιατρό.

Έτσι μια λίστα από πολλά «θεραπευτικά» tips δημιουργήθηκε ανά τους αιώνες από τόπο σε τόπο και έφτασε από στόμα σε στόμα μέχρι τις μέρες μας. Γιατί πώς αλλιώς θα γνωρίζαμε ότι κρεμμύδι σταματά τον πόνο του αφτιού ή ότι η ζάχαρη δεν είναι μόνο για τα γλυκά και το πιπέρι για το φαγητό;

Διαβάστε προσεκτικά την ακόλουθη λίστα :

1. Πονάει το αφτί; Στάξε μερικές σταγόνες λιωμένο κρεμμύδι!
2. Η διάρροια δίνει και παίρνει; Ανακάτεψε ένα κουταλάκι ωμό καφέ με το χυμό μισού λεμονιού και… τέλος στις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα!
4. Μυρίζουν τα πόδια σου; Κάνε ένα ποδόλουτρο με αφέψημα φασκόμηλου!
5. Έχεις λόξυγκα; Φάε λίγη ζάχαρη!
6. Τα μαλλιά σου είναι θαμπά και άτονα; Ξέπλυνέ τα με λίγο ξίδι!
7. Τα χείλια σου είναι σκασμένα και πονάνε; Κάνε συχνά επάλειψη με μέλι!
8. Έκοψες το δάχτυλό σου και αιμορραγεί; Ρίξε λίγο μαύρο πιπέρι (για όσους αντέχουν!).
9. Έχεις ταχυπαλμία και άγχος; Ανασήκωσε τους αντίχειρες!
10. Το κεφάλι σου πάει να σπάσει από τον πονοκέφαλο; Κάνε κομπρέσες εμποτισμένες με αφέψημα δυόσμου!
11. Υποφέρεις από αϋπνίες; Φόρεσε κάλτσες λίγο πριν κοιμηθείς για να είναι τα άκρα σου ζεστά!
12. Πονάει η κοιλιά σου; Κάνε επάλειψη με ελαιόλαδο!
13. Έκαψες το δαχτυλάκι σου στο σίδερο; Ρίξε επάνω στο έγκαυμα λίγο καφέ!
14. Πονάει το δοντάκι σου! Πριν πας στον οδοντίατρο, βάλε λίγο πάγο για να ανακουφιστείς!
15. Έχεις πρησμένα μάτια από το ξυνύχτι; Βάλε μια φέτα ωμής πατάτας κάτω από τα μάτια!
16. Έχεις πυτιρίδα! Το ξέρεις; Ξέπλυνε τα μαλλιά σου με αφέψημα δεντρολίβανου!
17. Έβγαλες μια άφθα στο στόμα ή πρήστηκαν οι αμυγδαλές σου; Κάνε γαργάρες με φασκόμηλο.
18. Χτύπησες το χεράκι σου; Βάλε στην πληγή κατάπλασμα από ρίγανη!
19. Ζαλίζεσαι και όλα γύρω σου γυρίζουν; Πιες λίγο χυμό λεμονιού στον οποίο θα προσθέσεις λίγη σόδα.
20. Έπαθες ψύξη και έχεις «στραβολαιμιάσει»; Κοπάνησε φρέσκα φύλλα ρίγανης, ζέστανέ τα λίγο και κάνε επάλειψη στο σημείο που πονάς.

Πηγή: iator.gr

It can be difficult to impose rules on time spent in front of the TV, video machine, DVD and handheld players, but it’s not impossible. Here are the top ten ways to help your child manage screen time and not destroy your valuable parenting relationship.

1. Redirect to other stimulation. Have board games set up, sports equipment ready to go, or recipe ingredients laid out ready for a baking session.

2. Be involved and knowledgeable of where they travel on the Internet and whom they play games with. Spend time building the parent-child relationship by taking an interest in their on-line gaming and chatting pursuits. It’s easier to direct them to your activities after you connect for a while in their playground.

3. Don’t punish – problem solve! It’s not a battle of you against them. It’s you and your child against the problem. You are both on the same team! Work the problem out together to everyone’s satisfaction and enjoy the new rules and increased connection.

4. Model a balanced life that includes seven keys to health and happiness. Invite your child to participate with you in your pursuit of the seven keys of a balanced life. Many children will get active if the parents or the whole family is involved:

7 Keys to a Balanced Life:

Social time – time spent with friends
Physical activity time – exercise, sports, active play
Mental exercise time – educational activities, games, puzzles, homework, reading
Spiritual time – volunteering, meditating, solitude, unstructured play, church
Family time – doing projects
Financial time – job
Hobby Time – leisure pursuits and projects
5. Negotiate! Make good use of Family Conferences, “parent concern” Consulting, and negotiation sessions to discuss time limits that meet everyone’s needs.

6. Issue time tokens. Each hour of physical activity will garner a child an hour of screen time.

7. Get it in writing. Draw up a daily schedule and discuss where screen time fits in with the day’s already scheduled activities. Children can sign into time slots.

8. Contract. Draw up a weekly or monthly agreement that has limits decided by both the parent and child together. Display in a prominent place. Point to it when the complaining occurs. Discuss when the contract is up for renewal.

9. Change the environment. Sometimes, it’s easier to move around the setting than to change the other person. Seriously consider whether adding more equipment and hardware will add to the screen time and decide to not bring it into the house. Move the computer and gaming systems into the main family area. Having one unit for the children to share means more fighting over screen time, but can also mean more time spent in learning the valuable skill of negotiating and less individual screen time.

10. Teach your child the fine art of Haggling! “Hey, Eric, Wow, you made another level! Good for you! Now, I need you to do the dishes. What time would you like to get at them?” Insist they give you a time and haggle when they give you an outrageous one. Choice from your child makes it easier for them to abide by it.

Remember that you have the most power to negotiate rules and limits before the power button goes on! Go for it!
By Judy Arnall

Μην ψάχνετε τις ρίζες αλλού…

Η ικανότητα να εμπιστευόμαστε, να αγαπάμε και να επιλύουμε τις συγκρούσεις με αγαπημένους, αρχίζει στην παιδική ηλικία-πολύ νωρίτερα από ότι μπορεί να πιστεύει κάποιος.

Αυτό προκύπτει από νέα επισκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Current Directions in Psychological Science».

Οι διαπροσωπικές εμπειρίες με τη μητέρα, τους πρώτους 12 έως 18 μήνες προβλέπουν τη συμπεριφορά στις ενήλικες συντροφικές σχέσεις 20 χρόνια αργότερα, δηλώνει ο συγγραφέας, ψυχολόγος Jeffry A. Simpson, με τους συναδέλφους του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, W. Andrew Collins και Jessica E. Salvatore.

Σημειώνουν ότι πριν μπορέσουμε να θυμηθούμε, πριν έχουμε γλώσσα για να περιγράψουμε και με τρόπους που δεν έχουμε επίγνωση, οι σιωπηρές συμπεριφορές καταγράφονται στον εγκέφαλο σχετικά με το πώς θα μας μεταχειριστούν ή πόσο αξίζουμε αγάπη και στοργή.

Ενώ αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να αλλάξουν με νέες σχέσεις, ενδοσκόπηση και θεραπεία, σε περιόδους στρες, οι παλιές στάσεις συχνά επανεμφανίζονται. Το νεογνό που υπέστη κακομεταχείριση γίνεται ο αμυνόμενος διαπληκτιζόμενος. Το μωρό του οποίου η μητέρα ήταν υποστηρικτική, λύνει τα προβλήματα και είναι σίγουρο για την καλή θέληση του άλλου.

Ο Simpson εξηγεί ότι οι άνθρωποι βρίσκουν έναν τρόπο προσαρμοστικό και με συνοχή και όσο καλύτερα μπορούν, για να ανταποκριθούν στο τρέχον περιβάλλον με βάση αυτό που τους συνέβη στο παρελθόν. Αυτό που σας συνέβη ως μωρό επηρεάζει τον ενήλικα που είστε. Δεν πρόκειται για νέα ιδέα στην ψυχολογία αλλά λείπουν ισχυρές αποδείξεις:

Οι Simpson, Collins και Salvatore παρέχουν τις ενδείξεις ερευνώντας τις σχέσεις μεταξύ μητέρας-νεογνού και αργότερα συντροφικές σχέσεις ως μέρος της έρευνας Minnesota Longitudinal Study of Risk and Adaptation. Μελέτησαν 75 παιδιά μητέρων χαμηλού εισοδήματος που αξιολόγησαν από τη γέννηση μέχρι την αρχή των 30 ετών, περιλαμβανομένων των στενών φίλων και των συντρόφων.

Όταν τα παιδιά ήταν νεογνά, τέθηκαν σε παράξενες ή στρεσογόνες καταστάσεις με τις μητέρες τους, για να ερευνηθεί πόσο ασφαλής ήταν ο δεσμός μητέρας-παιδιού. Από τότε, τα παιδιά, που τώρα είναι ενήλικες, επέστρεφαν τακτικά για αξιολόγηση της συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξής τους. Οι συγγραφείς εστίασαν στις ικανότητές τους και την ευλυγισία στη λύση των συγκρούσεων με συμμαθητές, καλύτερους φίλους στην εφηβεία και τέλος ερωτικούς συντρόφους.

Μέσω πολλαπλών αναλύσεων, η έρευνα αποκάλυψε ενδείξεις της πρώιμης εγγραφής-επιβεβαιώνοντας παλαιότερες θεωρίες. Ωστόσο, τα ευρήματα ξεφεύγουν επίσης από τις ιδέες των προηγούμενων. Ο Simpson δήλωσε ότι ανακάλυψε αδύναμο αλλά σημαντικό νήμα μεταξύ του νεογνού στην αγκαλιά της μητέρας και της 20χρονης στην αγκαλιά του εραστή. Ωστόσο, ένα γεγονός του έκανε εντύπωση με το πέρασμα των χρόνων. Είναι συχνά δυσκολότερο να βρεθούν ενδείξεις για σταθερή συνέχεια παρά για αλλαγή σε πολλές μετρήσεις.

Τα καλά νέα: Αν μπορείτε να αποσαφηνίσετε τι είναι τα παλιά μοντέλα και τα περιγράψετε λεκτικά και αν έχετε σχέση με αφοσιωμένο αξιόπιστο άνθρωπο, δηλώνει ο Simpson, μπορεί να καταφέρετε να αναθεωρήσετε τα μοντέλα σας και να ρυθμίσετε τη συμπεριφορά σας διαφορετικά.

Οι παλιές συνήθειες μπορεί να ξεπεραστούν. Ένα προδομένο μωρό μπορεί να γίνει πιστό. Ένα μωρό που δεν έχει αγαπηθεί μπορεί να μάθει να αγαπά.

Πηγή: iatronet

Δια του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

ΔΗΛΩΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΔ/ΟΑΕΕ

Ο υπογραφόμενος Ιατρός: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

που ήμουν συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ / ΟΑΕΕ μέχρι την 31.12.2011, οπότε και έπαψε η σύμβαση μου δυνάμει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο Αρ. 262 ΦΕΚ/16.12.2011,

δηλώνω ότι εις εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου,

από 1.1.2012 παραμένω σε συμβατικό επαγγελματικό περιβάλλον και θα δέχομαι στο ιδιωτικό μου ιατρείο τους ασφαλισμένους του ΕOΠΥΥ αμειβόμενος, σύμφωνα με το ΠΔ 127/2005, εκδίδοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών και χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές εφαρμογές συνταγογράφησης και αναγραφής εργαστηριακών εξετάσεων.

Τον μεγάλο κίνδυνο να επιστρέψουν οι ΄Ελληνες στην εποχή που απλές λοιμώξεις οδηγούσαν στον θάνατο, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στα αντιβιοτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι σήμερα πρώτη στην Ε.Ε. στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών , ενώ την ίδια ώρα, ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει το φαινόμενο του ‘τέλους των αντιβιοτικών’.

Τα αντιβιοτικά όπως όλη η ιατρική κοινότητα επισημαίνει ‘ είναι αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Υπάρχουν δυστυχώς περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς).Oι περισσότερες όμως από τις λοιμώξεις που μας συμβαίνουν, θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις το κεντρικό σύνθημα είναι ‘βήχας- πονόλαιμος-συνάχι; ιός είναι θα περάσει’.
….. ‘από τη στιγμή που ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν τον κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε αντιβίωση’. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αρκεί είτε μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποια από τα γνωστά προϊόντα σε μορφή παστίλιας , που περιέχουν αντιμικροβιακά / αντισηπτικά συστατικά ή αν υπάρχει φλεγμονή ένα αντιφλεγμονώδες πάλι σε παστίλια που καταπραΰνουν τον λαιμό.

Αντίθετα τα σκευάσματα για το λαιμό που περιέχουν αντιβιοτικά (πχ. bacitracin, tyrothricin) είναι αναποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουν τον πόνο και τη φλεγμονή του πονόλαιμου γιατί τα συμπτώματα αυτά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιογενούς αιτιολογίας. Επιπλέον, ευνοούν την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Για το λόγο αυτό οι Γαλλικές Υγειονομικές Υπηρεσίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, διέταξαν την απόσυρση από την αγορά όλων των σκευασμάτων που περιέχουν αντιβιοτικά και προορίζονται για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου.

Η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία αλλά και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν κακή χρήση. Κατάχρηση είναι η χορήγηση του αντιβιοτικού σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δραστικό (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο. Ο κόσμος πολλές φορές νομίζει ότι αφού αρρωσταίνει συχνά, φταίει το ότι δεν πήρε αντιβιοτικά- και αυτό είναι λάθος. Κάθε άνθρωπος παθαίνει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια. Τους χειμερινούς μήνες ειδικά, οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη που ο πάσχων θεωρεί ότι αποτελούν μια και μόνη προσβολή. Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Συχνά επίσης, ακούγεται ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή- επίσης λάθος: τα αντιβιοτικά ΔΕΝ προλαμβάνουν μια μικροβιακή λοίμωξη.

Με τη λήψη αντιβιοτικών για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς, δίνουμε την ευκαιρία σε μικρόβια που φιλοξενούνται στο σώμα μας και αποτελούν τις λεγόμενες φυσιολογικές χλωρίδες μας, να αναπτύξουν κώδικες αντοχής στα χορηγούμενα αντιβιοτικά. Δυστυχώς, αυτές τις πληροφορίες μπορούν να τις μεταβιβάσουν εύκολα σε παθογόνα μικρόβια που πιθανόν να μας προσβάλουν στο μέλλον.

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιμικροβιακών απαντάται και το υψηλότερο ποσοστό αντιμικροβιακής αντοχής. Στην Ελλάδα, η κατανάλωση προηγμένων κεφαλοσπορινών είναι 256 φορές υψηλότερη από ότι στη Δανία.

Επομένως, όσο και αν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέα αντιβιοτικά, φαίνεται ότι τα ‘έξυπνα’ μικρόβια θα βρίσκουν τρόπο να αναπτύξουν αντοχή και σε αυτά.

Η μόνη λύση, είναι η αποφυγή της άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών, που βοηθά στον περιορισμό της αντοχής των μικροβίων- ακόμη και όταν αυτή έχει εγκατασταθεί. Γιατί τα ανθεκτικά βακτήρια καταναλίσκουν πολλή ενέργεια και ‘κουράζονται’ να επιβιώσουν. Όταν δε σταματήσει η πίεση του αντιβιοτικού, απενεργοποιούν τους μηχανισμούς αντοχής και γίνονται ξανά ευαίσθητα.

Να θυμάστε λοιπόν:

Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.
Η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια που δεν θα σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στη διάθεση σας. Άρα είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις.
Οι απλές λοιμώξεις , στην πλειοψηφία τους, αυτοθεραπεύονται.

Iatronet.gr

Κοιμηθείτε… με μέτρο

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό του οργανισμού μας με συνέπεια την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Συγκεκριμένα, η μικρή διάρκεια ύπνου (λιγότερο από 6 ώρες) αλλά και ο υπερβολικός ύπνος (πάνω από 8 ώρες) μπορεί να αυξήσουν σταδιακά το βάρος μας να μας οδηγήσει στη παχυσαρκία. Ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται να επηρεάζει η έλλειψη ύπνου το βάρος μας είναι πολυπαραγοντικός.

Πώς επιδρά ο μη επαρκής ύπνος στον οργανισμό μας;

– παρεμβαίνει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, που έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους στο σώμα
– μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, προκαλώντας αυξημένη όρεξη για γλυκά
– μειώνει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης η οποία ρυθμίζει το ποσοστό του λίπους και της μυϊκής μάζας στο σώμα
– μπορεί να οδηγήσει σε ινουλινοαντίσταση συμβάλλοντας στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2
– μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση
– μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα
– μειώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
– αυξάνει τα επίπεδα stress στον οργανισμό μας.

Ακόμα και σε νεαρά και υγιή άτομα, η έλλειψη ύπνου κατά 3-4 ώρες για μια εβδομάδα έχει σημαντική επίδραση στον οργανισμό.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθούμε;

Οι καλύτερες ώρες για να πάμε για ύπνο και να ξυπνάμε ξεκούραστοι είναι μεταξύ 9-12μ.μ. για τις ηλικίες 18-45 ετών. Εάν κοιμηθούμε μετά τις 12, ακόμα και με επαρκείς ώρες ύπνου δεν θα έχουμε πετύχει τη μέγιστη ξεκούραση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καθένας μας έχει ένα βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, ακόμα και τις ώρες ύπνου.

Συγκεκριμένα, από τις 11 μ.μ. έως τις 3 π.μ. η κυκλοφορία του αίματος είναι κυρίως συγκεντρωμένη στο συκώτι όπου γίνεται η διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Έτσι όταν δεν κοιμόμαστε τις ώρες αυτές η διαδικασία της αποτοξίνωσης περιορίζεται. Πχ. Εάν κοιμηθούμε στις 11μ.μ. υπάρχουν 4 ολόκληρες ώρες για αποτοξίνωση του οργανισμού μας, ενώ εάν κοιμηθούμε στις 2 π.μ. έχουμε μόνο 1 ώρα! Έτσι, εάν για μεγάλο χρονικό διάστημα κοιμηθούμε μετά τις 3 π.μ. τότε ο οργανισμός μας δεν αποτοξινώνεται με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τοξίνες που ως γνωστόν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας.

Έτσι το μυστικό για σωστή απώλεια βάρους είναι «να τρώμε λιγότερο, να κινούμαστε περισσότερο και να κοιμόμαστε καλά…!»

Πηγή: iatrone

Next »