0123123123123123
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούμε να κλείνετε ΠΑΝΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στο 2591023099
Για επείγοντα   6976382530

Η χρονική φάση κατά την οποία ένα νεογέννητο βρέφος υποφέρει από κολικούς μπορεί πραγματικά να αναστατώσει τους γονείς ειδικά σε περιπτώσεις που η ανησυχία του βρέφους είναι έντονη. Συνήθως οι κολικοί ξεκινούν δεύτερη με τρίτη εβδομάδα και με συνηθέστερη εμφάνιση τους το απόγευμα με διάρκεια έως και τρεις περίπου ώρες. Ακούγεται εξουθενωτικό για το παιδί και για τους γονείς και το πρώτο που συστήνεται είναι να είστε εξοπλισμένοι με ψυχραιμία. Εφόσον ο παιδίατρος σας διαβεβαιώσει ότι πρόκειται για κολικούς το βασικότερο που χρειάζετε να γνωρίζετε είναι ότι το παιδί σας ΔΕΝ κινδυνεύει από αυτή τη διάγνωση.

Φροντίστε πρώτα τον εαυτό σας (ξεκούραση, ύπνος, καλή επικοινωνία με σύντροφο) προκειμένου να εξασφαλίσετε την καλύτερη δική σας ψυχική-σωματική υγεία ώστε να ανταπεξέλθετε στις απαιτητικές συνθήκες αυτής της περιόδου. 

Οι περισσότεροι νέοι γονείς και κυρίως οι μητέρες προσπαθούν να έχουν σε τάξη πολλά πράγματα μαζί που αφορούν το νοικοκυριό του σπιτιού, μαγείρεμα, δουλειά αλλά εκ των πραγμάτων αυτό είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζετε να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες ζωής όπου δεν μπορούν να είναι όλα σε μία τέλεια τακτοποιημένα και η υπερπροσπάθεια σας να γίνουν έτσι καταλήγει επιζήμια για όλη την οικογένεια.

Παρακάτω δίνονται μερικές χρήσιμες συμβουλές για να περάσετε αυτή την περίοδο όσο γίνεται πιο ανώδυνα.

  • Φροντίστε ανταποκρίνεστε άμεσα στις ανάγκες του μωρού που αφορούν σίτιση, αλλαγή πάνας, θερμοκρασία σώματος, σωματική επαφή.
  • Για τις μητέρες που θηλάζουν συστήνεται ελεύθερος, απεριόριστος, αποκλειστικός θηλασμός. Δεν κοιτάτε το ρολόι, κοιτάτε τα σημάδια πείνας που σας δείχνει το μωρό σας.
  • Ακόμα και αν είναι ταϊσμένο προσφέρετε το στήθος σας εφόσον δείχνει την ανάγκη του να συνεχίσει να βρίσκεται στο στήθος σας. Στη διάρκεια των κολικών κάποια μωρά νιώθουν έντονα την ανάγκη να βυζαίνουν. Για τα μωρά που πίνουν γάλα από μπιμπερό χρησιμοποιείστε εναλλακτικά την πιπίλα.
  • Πάρτε αγκαλιά το μωρό σας, περπατήστε μαζί του, μιλώντας του ήπια, γλυκά, σιγοτραγουδείστε του. Οι λευκοί ήχοι σε αρκετά μωρά που διανύουν την περίοδο των κολικών είναι βοηθητικοί. Ενδεικτικά αναφέρεται ο ήχος απο απορροφητήρα, πιστολάκι, ανεμιστήρα ή στο ραδιόφωνο στο σημείο που δεν πιάνει κάποιο σταθμό.
  • Ήπιο λίκνισμα που προσφέρει εύκολα η βόλτα με το μωρό όταν το φοράτε (babywearing).
  • Βόλτα έξω με το καρότσι. Συχνά αναφέρεται βοηθητική και η βόλτα με αυτοκίνητο. Εκεί ας αναλάβει ο πατέρας για να ξεκουράσει και τη σύντροφο του. Προσοχή στα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται στην οδήγηση. Χρησιμοποιείτε πάντα το ειδικό καθισματάκι του μωρού στο πίσω μέρος του αυτοκινητου με τις ακριβείς οδηγίες χρήσης του.
  • Ένα ζεστό μπάνιο είναι κάποιες φορές ανακουφιστικό και διευκολύνει μετέπειτα τον ύπνο του μωρού. Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού. 
  • Χαμηλώστε τα φώτα και γενικότερα προσφέρετε στο μωρό σας όσο είναι μικρό ένα περιβάλλον ήσυχο που θα ελατώσει την ευερεθιστότητα του.
  • Κάνετε  ήπιο μασάζ στην κοιλίτσα του μωρού αλλά και σε όλο του το σώμα. Ρωτήστε μια μαία της κλινικής όπου γεννήσατε πως να το κάνετε πιο σωστά.
  • Διατηρείστε όσο γίνεται μια ρουτίνα στην καθημερινότητα σας μαζί με το μωρό. Εκμεταλλευτείτε την ημέρα με βόλτα, τραγούδια, ομιλία, παιχνίδια μαζί του και όσο βραδιάζει περιορίστε τα διάφορα ερεθίσματα διαμορφώνοντας συνθήκες ανάπαυσης για όλους.
  • Εαν θηλάζετε μην επιχειρήσετε να αποκλείσετε ή να εισάγετε τροφές που θεωρείτε ότι ενοχοποιούνται ή βοηθούν τους κολικούς εκτός και αν το μωρό σας έχει διαγιγνωστεί με αλλεργία ή μη ανοχή σε κάποιες συγκεκριμένες τροφές που καταναλώνετε όπως το γάλα της αγελάδας, αυγά, σόγια. Στις περιπτώσεις αυτές βέβαια το μωρό συνήθως έχει και άλλες σοβαρές ενδείξεις όπως στασιμότητα  ή απώλεια βάρους, διάρροια, αίμα ή βλέννες στα κακά, δερματικά εξανθήματα, εμμετοί, ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η ενημέρωση του παιδίατρου που παρακολουθεί το παιδί.

Μπορείτε να πειραματιστείτε με όλες τις παραπάνω προτάσεις κρατώντας ως κορυφαία στη λίστα την άφθονη επαφή με το μωρό σας, με τη γνώση ότι οι κολικοί δεν είναι επικίνδυνοι και ότι δεν κρατούν για πάντα. Επίσης κάποιες από τις στρατηγικές που ακολουθήσατε μια μέρα και λειτούργησαν δεν σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματικές την επόμενη. Οι συμβουλές που δόθηκαν σε αυτό το άρθρο δεν είναι μαγικές που θα εξαφανίσουν ανεπιστρεπτί τους κολικούς αλλά θα σας διευκολύνουν να τους διαχειριστείτε από κοινού με τον σύντροφο σας και θα ενδυναμώσουν τον συναισθηματικό δεσμό που χτίζετε τώρα ως γονείς με το μωρό σας.