0123123123123123
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούμε να κλείνετε ΠΑΝΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στο 2591023099
Για επείγοντα   6976382530

Προετοιμασία για τις εργαστηριακές εξετάσεις

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο, την δυσφορία και το άγχος των εργαστηριακών εξετάσεων

Σε κανένα δεν αρέσει η αιμοληψία ή η δειγματοληψία ούρων ή κοπράνων, αλλά η εξέταση ενός τέτοιου δείγματος μπορεί να δώσει στον ιατρό σας πληροφορίες, που μπορεί να σώσουν ή να βελτιώσουν την ζωή σας. Παρακάτω, σας παρέχουμε χρήσιμες ιδέες για την πιο θετική προσέγγιση της διαδικασίας και με λιγότερο στρες.

Προετοιμαστείτε

Να γνωρίζετε τι πρόκειται να γίνει

Ο ιατρός σας χρησιμοποιεί ιατρικές εξετάσεις για την ακριβή και έγκαιρη διάγνωση καταστάσεων, που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία σας. Οι εξετάσεις επίσης βοηθούν τον ιατρό να παρακολουθεί την εξέλιξη της θεραπείας. Όσο ενοχλητικό και αν φαίνεται το να κάνετε εξετάσεις, τα καλά νέα είναι ότι οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι πολύ πιο ακριβείς και χρήσιμες, ενώ τείνουν να γίνουν όλο και λιγότερο επεμβατικές.

Κάποιες φορές, μία άγνωστη ιατρική διαδικασία μπορεί να είναι μία έντονη, ενοχλητική ή ακόμη και τρομακτική εμπειρία. Με λίγη προετοιμασία, εντούτοις, η εξέταση μπορεί να γίνει γρήγορα, χωρίς πόνο και πολύ πιο ακριβής. Είναι πιο πιθανό να υποστείτε ψυχολογική πίεση όταν η εμπειρία σας από μία ιατρική δοκιμασία είναι πολύ διαφορετική από ότι περιμένατε. Το να γνωρίζετε τι πρόκειται να συμβεί είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.

Η κατανόηση της χρησιμότητας μίας ιατρικής εξέτασης μπορεί να βελτιώσει την προετοιμασία σας για την εξέταση. Η διαδικασία της προετοιμασίας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο χαλαροί και ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Ζητήστε από τον ιατρό σας να σας εξηγήσει γιατί και πώς γίνεται η εξέταση.

Κατανοώντας τις εξετάσεις σας

Όταν παραγγέλλεται μία εξέταση για σας, πρέπει να γνωρίζετε γιατί πρέπει να γίνει, πώς θα γίνει και τι περιμένει να μάθει ο ιατρός από αυτήν. Μη διστάσετε να κάνετε τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Γιατί πρέπει να γίνει αυτή η εξέταση; Πώς θα αλλάξει το αποτέλεσμα της την ιατρική φροντίδα που μου προσφέρεται;
  • Τι χρειάζεται να γνωρίζω ή να κάνω πριν την εξέταση;
  • Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια και μετά την εξέταση;
  • Πόσο θα πονέσω ή πόσο άβολα θα αισθανθώ; Υπάρχουν κίνδυνοι;
  • Πόση ώρα θα πάρει; Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα;
  • Πού πρέπει να πάω για να κάνω την εξέταση; Υπάρχει κάποιο χρονικό όριο;
  • Ποιες είναι οι τιμές αναφοράς (φυσιολογικές τιμές); Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα εκτός ορίων αναφοράς;
  • Ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα;
  • Τι θα επακολουθήσει μετά την εξέταση;

Ο ιατρός σας είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο να σας δώσει τις εξειδικευμένες απαντήσεις, που αφορούν την δική σας κατάσταση. Μετά, μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες από δημοσιευμένες πηγές πληροφοριών.
Βέβαια, λόγω πίεσης χρόνου, ή επειδή διστάζετε να ρωτήσετε τον ιατρό σας ή απλά και μόνο επειδή δεν σκεφθήκατε τις πιο σημαντικές ερωτήσεις, μπορεί να σας οδηγήσουν σε άλλες πηγές πληροφοριών. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές.

Ο τεχνολόγος ή η αδελφή νοσοκόμος, που θα κάνει την δειγματοληψία μπορεί να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με αυτή τη διαδικασία, εντούτοις δεν αναμένεται να έχει τις γνώσεις για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την χρησιμότητα της εξέτασης, την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και το τι θα επακολουθήσει. Αναζητήστε τυχόν έγγραφες πηγές, που μπορεί να διαθέτει το νοσοκομείο ή το εργαστήριο για να ενημερωθείτε.

Αυτή η ίδια η ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί για να σας δώσει γενικές πληροφορίες σχετικά με τις εργαστηριακές εξετάσεις και τη σημασία τους.

Τεχνικές χαλάρωσης

Η γνώση λίγων απλών τεχνικών χαλάρωσης και εστίασης μπορεί να σας βοηθήσει να μην συσφίγγετε τους μυς σας ή να αποφύγετε την απώλεια αισθήσεων κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης ιατρικής διαδικασίας. Αν και το ιατρικό προσωπικό που εκτελεί αυτές τις διαδικασίες είναι εκπαιδευμένο να σας αποσπάσει την προσοχή για να ελαττώσει το επίπεδο δυσφορίας σας, μπορείτε να το κάνετε και εσείς – ή να βοηθήσετε ένα άλλο ανήσυχο ασθενή – με τις παρακάτω απλές τεχνικές. Αν σας ανησυχούν οι ιατρικές εξετάσεις και για κάποιο λόγο χρειάζεται να τις κάνετε συχνά, θα βρείτε χρήσιμο να εφαρμόσετε αυτές τις τεχνικές στο σπίτι, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές όταν τις χρειαστείτε.

Πάρτε βαθιές ανάσες — Εισπνεύστε αργά από τη μύτη, μετρώντας ως το τρία. Εκπνεύστε αργά από το στόμα, μετρώντας ως το έξι. Επαναλάβετε τρεις φορές. Προβάλλετε το στομάχι σας καθώς ειπνέετε, για βαθύτερες εισπνοές. Αν ζαλιστείτε μειώστε την ταχύτητα εισπνοής – εκπνοής.

Χαλαρώστε τους μυς σας — Χαλαρώστε συνειδητά. Αιαθσνθείτε τους μυς σας χαλαρούς.

Εστιάστε — Εστιάστε το βλέμμα σας σε ένα σημείο ή σκεφτείτε μία ευχάριστη εικόνα για να συγκεντρωθείτε σε αυτή.

Μετρήστε — Μετρήστε αργά από μέσα σας ως το δέκα.

Συζητήστε — κάνετε συζήτηση με κάποιον. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Μιλήστε στον ιατρό σας για τις ανησυχίες σας. Μπορεί να σας συστήσει, αν χρειάζεται, ψυχολογική ή ακόμη και φαρμακευτική βοήθεια. Για παράδειγμα, κάποια φάρμακα για την ναυτία έχουν φυσική «παρενέργεια» τη μείωση του άγχους.

Τελικά δεν ήταν και τόσο άσχημα

Πολλές από τις σύγχρονες εξετάσεις είναι λιγότερο επεμβατικές και ευκολότερες από τις παλαιότερες, λιγότερο ακριβείς εξετάσεις, που έχουν αντικαταστήσει. Μία απλή εξέταση αίματος, για παράδειγμα, προτιμάται από δακτυλική εξέταση για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη. Πολλοί ασθενείς, που λαμβάνουν το φάρμακο κουμαρίνη μπορούν να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους με μία απλή εξέταση που γίνεται με τρύπημα του δακτύλου αντί για δειγματοληψία από τη φλέβα. Πλήρης αιματολογικός έλεγχος μπορεί να γίνει σήμερα με λήψη αίματος από το δάκτυλο. Πολλές συσκευές δειγματοληψίας έχουν σχεδιαστεί με στόχο την ελαχιστοποίηση της δυσφορίας του ασθενή, όπως οι «πεταλούδες» δειγματοληψίας, για τους ασθενείς με φλέβες μικρές, ουλώδεις ή δύσκολες να βρεθούν.

Μην διστάσετε να ζητήσετε τροποποιήσεις ή διαφορετικές προσεγγίσεις, αν αισθάνεστε ότι εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες σας. Οι επαγγελματίες της υγείας που έχουν την ευθύνη της δειγματοληψίας έχουν εκπαιδευτεί να κατανοούν τις ανάγκες σας, είναι πρόθυμοι να ακούσουν τις προτάσεις σας και διαθέτουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να σας βοηθήσουν.
Εάν κατανοείτε τι πρόκειται να συμβεί, αν επικοινωνείτε τις ανάγκες σας στους επαγγελματίες της υγείας που σας βοηθούν, εάν εφαρμόζετε απλές τεχνικές χαλάρωσης και αν γνωρίζετε πώς να χειριστείτε ελαφρούς φυσικούς πόνους, τότε θα είστε πιο άνετοι και προετοιμασμένοι για τις ιατρικές εξετάσεις

Τρόποι να διευκολυνθούν τα παιδιά στις εργαστηριακές τους εξετάσεις

Τα παιδιά χρειάζονται συνήθως σπανιότερα ιατρικές εξετάσεις από τους ενήλικες, αλλά κάποιες φορές πρέπει να τις κάνουν και τότε χρειάζονται βοήθεια για να αντεπεξέλθουν. Ένας ενήλικας μπορεί να βοηθήσει το παιδί να τα βγάλει πέρα με τον φυσικό πόνο ή τη δυσφορία, όπως και το φόβο, την ανησυχία ή συναισθηματικές αντιδράσεις που μπορεί να συμβούν κατά τη δειγματοληψία. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες γενικές συστάσεις για την παροχή βοήθειας σε παιδιά κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών, όπως και συστάσεις για τη λήψη δειγμάτων αίματος, ούρων, κοπράνων και φαρυγγικού επιχρίσματος.

Προετοιμάστε το παιδί — Εξηγήστε του ήρεμα πώς και γιατί θα συλλεχτεί το αίμα, δίνοντας του χρόνο να προσαρμοστεί στην ιδέα, πριν κάποιος το αγγίξει.

Κάνετε πρόβα — Στο σπίτι ή σε άλλο κατάλληλο και άνετο χώρο, προτείνετε στο παιδί να προβάρει τη διαδικασία. Μπορεί να του δείξετε τι θα γίνει και να του ζητήσετε να το επαναλάβει σε μία κούκλα ή ένα λούτρινο παιχνίδι.

Βοηθήστε το παιδί να συσχετίσει— Συσχετίστε το δύσκολο μέρος της διαδικασίας, που πιστεύετε ότι το παιδί θα βρει δυσκολότερο να αντέξει με κάτι που το παιδί αναγνωρίζει ή κάνει εύκολα, για παράδειγμα εξηγήστε του ότι διαρκεί όσο γρήγορα το παιδί ανεβαίνει τα σκαλιά στο σπίτι, ή όσο διαρκεί ένα αγαπημένο του τραγούδι ή κάποια φάση της αγαπημένης του ομάδας.

Προγραμματίστε ανταμοιβή — Έχει αποδειχτεί χρήσιμο το παιδί να περιμένει κάποια ειδική ανταμοιβή μετά τη δειγματοληψία.