0123123123123123
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούμε να κλείνετε ΠΑΝΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στο 2591023099
Για επείγοντα   6976382530


Πολλοί γονείς εύλογα ανησυχούν όταν βλέπουν λίγο αίμα στα κακά του μωρού τους. Πολλές από τις περιπτώσεις αίματος στα βρεφικά κόπρανα δεν έχουν ωστόσο μια γνωστή αιτία. Το γεγονός ότι το μωρό σας μεγαλώνει κατά τα άλλα καλά είναι το πρώτο που πρέπει να σας καθησυχάζει και θα σας ενημερώσει σχετικά ο παιδίατρος στην επίσκεψη. Ένα στοιχείο ακόμη που λαμβάνει υπόψη του ο παιδίατρος και για αυτό θα πρέπει να δει την πάνα του μωρού είναι το χρώμα από τα κόπρανα το οποίο είναι ενδεικτικό για την προέλευση του αίματος.

Μερικές πιθανές αιτίες αίματος στα κόπρανα του βρέφους είναι εξής.

  • Ρωγμή στη θηλή της θηλάζουσας μητέρας με συνέπεια το βρέφος να πάρει μικρή ποσότητα αίματος το οποίο δεν είναι καθόλου επιβλαβές για εκείνο και να εμφανιστεί μετά στα κακά του.
  • Τροφικές αλλεργίες με τα προϊόντα του αγελαδινού γάλακτος να θεωρούνται τα πιο αλλεργιογόνα. 
  • Πιθανή παρουσία ραγάδας στην περιοχή του πρωκτού του βρέφους.
  • Περιπτώσεις υπερπαραγωγής της μητέρας που θηλάζει μπορεί να ευθύνεται για αιματηρά κόπρανα. Σύμφωνα με τον γνωστό παιδίατρο Dr Jack Newman ακολουθώντας τις συνήθεις οδηγίες που δίνονται σε μια μαμά με υπερπαραγωγή μητρικού γάλακτος (μεταξύ άλλων ημικαθιστή θέση του θηλάζοντος μωρού) είναι αρκετό για να σταματήσει σύντομα το αίμα. 
  • Παρουσία βλέννας ή και αίματος στα κόπρανα μπορεί να εμφανιστεί σε κάποιες περιπτώσεις μετά την χορήγηση σταγόνων βιταμίνης / φθορίου στα μωρά, το οποίο εξαφανίζεται μόλις διακοπούν οι σταγόνες.
  • Προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη, εξαιτίας μιας εντερικής φλεγμονής.
  • Ορισμένα είδη μολυσματικής διάρροιας μπορεί να προκαλέσουν αιματηρά κόπρανα στα μωρά, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας.
  • Διάφορες μορφές κολίτιδας ή άλλων εντερικών διαταραχών είναι άλλες πιθανές αιτίες.

Τα θηλάζοντα μωρά τείνουν να έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από τα μη θηλάζοντα μωρά επειδή το μητρικό γάλα εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων.