0123123123123123
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούμε να κλείνετε ΠΑΝΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στο 2591023099
Για επείγοντα   6976382530

Τα νεογέννητα και βρέφη μπορούν να κάνουν ήχους γρυλίσματος σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και της νύχτας. Ορισμένοι γονείς ανησυχούν ότι αυτοί οι ήχοι είναι σημάδι για κάτι που πρέπει να τους ανησυχεί. Τις περισσότερες φορές οι θόρυβοι αυτοί που κάνει ένα μωρό είναι απολύτως φυσιολογικοί.

Πότε παρουσιάζουν τέτοιους θορύβους τα μωρά;
Συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Από τη στιγμή που γεννιούνται, τα μωρά κάνουν όλων των ειδών τους ήχους ενώ κοιμούνται. Ο ύπνος τους είναι συχνά ανήσυχος. Το μωρό σας μπορεί μερικές φορές να κοιμάται ήσυχα μέσα από δυνατούς ήχους, αλλά μπορεί επίσης να είναι ανήσυχο.
Το μωρό μπορεί να ξυπνήσει πολλές φορές ή να είναι σχεδόν ξύπνιο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ή του μεσημεριανού ύπνου. Το γρύλισμα είναι ένας φυσιολογικός ήχος που κάνει το μωρό σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μαζί με τα γουργουρητά, και τα στριγκλίσματα.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους ήχους είναι απολύτως φυσιολογικοί και δεν υποδηλώνουν προβλήματα υγείας ή αναπνοής. Βεβαιωθείτε όμως ότι:
Τα ρούχα του μωρού σας είναι φαρδιά, δεν τον σφίγγουν.
Το μωρό σας δεν ζεσταίνεται ή κρυώνει.
Στην κούνια του δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από ένα σεντόνι.
Το μωρό σας είναι ανάσκελα.
Το στρώμα της κούνιας είναι σταθερό και όχι πολύ μαλακό.
Δεν έχουν δυσκοιλιότητα. Τα βρέφη και ιδιαίτερα αυτά που παίρνουν ξένο γάλα παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα. Το μωρό σας μπορεί να γρυλίζει και να κοκκινίζει στο πρόσωπο όταν προσπαθεί να βγάλει μια ενοχλητική κένωση.

Εάν το μωρό σας παρουσιάζει ένα από τα πιο κάτω τότε επίσης μπορεί να δικαιολογεί παράξενους θορύβους:
Βλέννα – μύξες στη μύτη. Το μωρό σας έχει μικρή μύτη και πολύ μικρά ρουθούνια. Επίσης τα βρέφη αναπνέουν κυρίως από τη μύτη τους, επειδή αυτό διευκολύνει τη σίτιση. Τα νεογέννητα έχουν επίσης συχνά πολλή βλέννα. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποια ασθένεια, αλλά απλώς επειδή το αναπνευστικό τους σύστημα αναπτύσσεται ακόμη.
Είναι πολύ εύκολο λοιπόν για τη μικροσκοπική μύτη να μπλοκαριστεί, οδηγώντας σε περίεργους θορύβους, βήχα και φτέρνισμα. Βοηθήστε το μωρό σας να καθαρίσει τη ρινική του δίοδο σκουπίζοντας τη μύτη του ή χρησιμοποιώντας ένα ρινικό ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό που φτιάχνεται για μωρά.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πολλά μωρά παρουσιάζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει γουργουρητό και γρυλίσματα κατά τη διάρκεια της πέψης. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι οι αναγωγές και οι μικροί εμέτοι.

Αν το μωρό σας παρουσιάζει ένα από τα πιο κάτω συμπτώματα τότε θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε το παιδίατρος:
πυρετό,
αλλάζει το χρώμα το προσώπου και γίνεται μελανό
φαίνεται ληθαργικό
γογγύζει με κάθε αναπνοή
αναπνέει πολύ γρήγορα (>60 αναπνοές το λεπτό)
εμετό,
αίμα στα κόπρανα, φουσκωμένη κοιλιά
Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος